Surdej

Det tager lang tid og lavede en god surdej, men når du først har den, så kan du have den for evigt. Der er bare nogle simple instruktioner der skal følges; opfrisk surdejen hver dag. Det er også muligt at have den i køleskabet, hvor det kun er nødvendigt at opfriske den hver 2-4 dag. Er man væk i længere tid kan den puttes i fryseren, og tages op igen, og start der hvor man slap.

Her er en instruktion i hvordan man laver en surdej. Du skal bruge en ren plastbeholdere eller skål til at blande surdejen i.

  • Dag 1.


    Tag din rene skål, og kom 60 ml vand og 40 g rugmel i. Rør det sammen med en ske. Dæk det til med husholdningsfilm eller et låg, og sæt det til side natten over

  • Dag 2


    Første fodring. surdejens samlede vægt er en 100 g. På anden dagen skal der 60 ml vand og 50 g rugmel i. Kom rugmel og dernæst vand og vend det hele sammen med en ske. Tildæk med et låg, eller husholdningsfilm natten over.

  • Dag 3


    Anden fodring. Surdejen er nu kommet op på 200g. Anden fodring er på 120 ml vand og 80g rugmel. Kom rugmel og dernæst vand, og rør det hele sammen med en ske. Tildæk med et låg, eller husholdningsfilm natten over.

  • Dag 4


    Tredje fodring. vægten er nu 400g. Tredje fodring er på 240 ml vand og 160g rugmel. Kom rugmel og vand i, og rør det hele sammen med en ske. Tildæk med et låg, eller husholdningsfilm natten over.

  • Dag 5


    Det er 5 dagen, og den samlede vægt er nu på 800g, Den skal reduceres til 100g. Kom 60 ml vand og 40g rugmel i, og rør det hele sammen med en ske. Tildæk med et låg, eller husholdningsfilm natten over.

  • Dag 6


    Dag 6. Vægten er nu på 200g efter den bliv reduceret på femte dagen. Tilsæt 120 ml vand og 80g rugmel, og rør det hele sammen med en ske. Tildæk med et låg, eller husholdningsfilm hatten over.

  • Dag 7


    Den syvende dag. Den samlede vægt er på 400g. Kom 240ml vand og 160g rugmel i. Rør det hele sammen med en ske. Tildæk med et låg, eller husholdningsfilm natten over.

Rugsurdej, ugelig fodringsplan


  • Dag 1

    • vand
    • rugmel
    • samlet vægt

    • 60 ml
    • 40 g
    • 100 g
  • Dag 2

    • vand
    • rugmel
    • samlet vægt

    • 60 ml
    • 40 g
    • 200 g
  • Dag 3

    • vand
    • rugmel
    • samlet vægt

    • 120 ml
    • 80 g
    • 400 g
  • Dag 4

    • vand
    • rugmel
    • samlet vægt

    • 240 ml
    • 160 g
    • 800 g
  • Dag 5

    Smid 700 g af surdejen ud. Start igen med 100 g af surdejen.

    • vand
    • rugmel
    • samlet vægt

    • 60 ml
    • 40 g
    • 200 g
  • Dag 6

    • vand
    • rugmel
    • samlet vægt

    • 120 ml
    • 80 g
    • 400 g
  • Dag 7

    • vand
    • rugmel
    • samlet vægt

    • 240 ml
    • 160 g
    • 800 g
Surdej

















Efter de tre uger er gået er surdejen stærk nok til at bruge i en dej. Alt efter hvor meget surdej du skal bruge kan du enten; bruge den mængde du skal, og starte på 100g igen. Anvend tabellen ovenover, og fodrer den tre gange i overensstemmelse med den. Du kan altid justere alt efter hvor meget du har behov for.
Den anden mulighed, er at du fodrer den hver dag med den samme mængde, alt efter hvor meget du bruger. Evt. hvis du nu skal bruge 300g surdej, så fodre du med den samme mængde tilsvarende. Det kan kun betale sig hvis du bruger det næsten hver dag.

Hvis du ikke bager så ofte kan en surdej holde sig i køleskabet, hvis den bliver fodret hver 2-4 dag. Tag surdejen ud nogle dage før den skal bruges, og fodre den 3 gange i henholdt til fodringsplanen. Kommer den i fryseren, skal det være når den er mest aktiv, dvs. i slutningen af tredje fodringsperiode. Det gælder det samme, når du putter den i køleskabet, som i fryseren når du skal vække den til live igen.

kontakt mig Til toppen